Dam tot Damloop 2021

We mogen weer! Doe jij mee met één van de grootste hardloopevents ter wereld? Schrijf je snel in voor de Dam voor Damloop 2021 met Run for Plan en loop voor een betere toekomst voor meisjes!

Op zondag 19 september kun je met Run for Plan de beroemde 10 Engelse mijl (16,1 km) lopen vanaf de Prins Hendrikkade in Amsterdam naar de Peperstraat in Zaandam. De ongeëvenaarde sfeer, de IJtunnel en het feit dat de start en finish in twee verschillende steden liggen maken dit evenement zo bijzonder.

Elke deelnemer haalt verplicht 350 euro sponsorgeld op en daarmee steun je de strijd tegen kindhuwelijken van Plan International. Er zijn 50 plekken beschikbaar. Schrijf je snel in en word één van onze runners!

Hoe werkt het?

Start je eigen actie

Personaliseer je actiepagina

Deel je actiepagina en laat je sponsoren door vrienden, familie en collega’s

Haal 350 euro op om je ticket te ontvangen

Ontvang bij het behalen van jouw sponsorbedrag een uniek Plan International hardloopshirt

Loop mee op zondag 19 september met de Dam tot Damloop en we zien jou bij ons ontvangstcomité !

Schrijf je snel in en samen lopen we voor een mooie toekomst voor meisjes!

 

Waar lopen we voor?

De periode tussen luier en sluier is voor veel meisjes te kort. Elke 3 seconden wordt ergens op de wereld een meisje gedwongen te trouwen terwijl ze nog een kind is. Eén op de negen kindbruiden is zelfs jonger dan vijftien.

Een kindhuwelijk is een ernstige schending van de kinderrechten met vaak levenslange consequenties voor de slachtoffers. Naar school gaan kunnen ze wel vergeten en zonder opleiding of eigen inkomen zijn deze meisjes later totaal afhankelijk van hun man en zijn familie. Er is vaak sprake van huiselijk geweld en de jonge meisjes krijgen baby’s wanneer hun lichaam nog helemaal niet klaar is voor een zwangerschap en een bevalling. Dit zorgt voor grote gezondheidsrisico’s.

Hoe kan het dat kindhuwelijken vandaag de dag nog steeds bestaan? We zetten de belangrijkste oorzaken van dit complexe probleem op een rijtje.

#1 Armoede
Bij grote armoede, gebrek aan voedsel of oorlog, worden meisjes vaker uitgehuwelijkt. Er is dan één mond minder om te voeden. De bruidsschat die ouders in Azië betalen voor hun dochter is goedkoper wanneer ze jong is en geen opleiding heeft.

#2 Discriminatie
Meisjes moeten zo snel mogelijk trouwen, kinderen krijgen en voor het huishouden zorgen; deze opvatting geldt nog op veel plekken in de wereld. Jongens moeten later voor de kost zorgen en daarvoor is het belangrijk dat ze eerst een opleiding volgen. Meisjes kunnen volgens deze opvatting dus veel jonger trouwen dan jongens.

#3 Cultuur en traditie
Het huwelijk is voor ouders een manier om een goede toekomst te regelen voor hun dochter. Om haar zo te beschermen tegen verkrachting en ander fysiek geweld en de schande van seks of een zwangerschap voor het huwelijk.

Kindhuwelijken zijn niet aan één godsdienst gebonden. Ze komen voor in alle werelddelen en in alle religies.

#4 Gebrek aan onderwijs
Ongeschoolde dochters van ongeschoolde ouders worden vaker heel jong uitgehuwelijkt. Ze weten niet beter en een huwelijk is vaak de enige manier om hun hoofd boven water te houden. Omgekeerd hebben meisjes die naar school gaan 3 keer meer kans om aan een kindhuwelijk te ontsnappen. Ze zijn mondiger, weten wat hun rechten zijn en leggen zich niet zomaar neer bij tradities. Bovendien kunnen zij met een diploma op zak werk vinden en voor zichzelf zorgen.

#5 Gebrekkige wetgeving
In veel landen is het kindhuwelijk nog steeds toegestaan. En in veel landen die wel een minimumhuwelijksleeftijd (van 18 jaar) in de wet hebben vastgelegd, wordt deze wet niet voldoende gehandhaafd.

Een andere oorzaak is het ontbreken van goede geboorte- en huwelijksregistratie. De leeftijd van het meisje is daardoor onbekend en dus kan ze te jong trouwen.

Wat doet Plan International tegen kindhuwelijken?

Bij Plan zetten we ons wereldwijd in voor een betere kwaliteit van onderwijs. Onderwijs maakt meisjes bewust van hun rechten en vergroot hun kans op het vinden van werk, zodat ze voor zichzelf kunnen zorgen. Meisjes, jongens, ouders, dorpshoofden en leraren krijgen voorlichting over de gevaren van kindhuwelijken en het respecteren van de rechten van meisjes. Daarnaast helpt Plan meisjes op school te blijven en zorgt dat hun families een inkomen hebben. Zo kunnen zij de opleiding van hun dochters betalen. Plan lobbyt voor betere wetgeving en de handhaving ervan en zet signaleringssystemen op, die in werking treden als een meisje ineens wegblijft van school.

We zorgen er ook voor dat meisjes een geboortebewijs krijgen. Daarmee kunnen zij aanspraak maken op hun rechten als staatsburger, hun recht op bescherming en daarmee is haar leeftijd bekend.

Top fundraisers
1
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€585 167% Raised
2
Kindhuwelijken de wereld uit!!
€560 56% Raised
3
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€375 107% Raised
4
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€300 85% Raised
5
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€170 48% Raised
6
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€155 44% Raised
7
Wij lopen kindhuwelijken de wereld uit!
€95 27% Raised
8
I will not marry you!
€85 24% Raised
9
Ren kindhuwelijken de wereld uit!
€80 22% Raised
10
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€30 6% Raised
View all

Latest donations

€10
22-11-2021 | 13:48

Anonymous

To: Kindhuwelijken de wereld uit!!
View all

News updates

View all
18 August 2021 De rennende Zweefmuts  Deze week het verhaal van deelneemster Liza.  Rennen betekend in je eigen kracht komen voor mij (zie ook mijn Instagram @lizaelvira.nl Rennende Zweefmuts). Rennen voor de vrouwen doe ik met liefde. Iedere vrouw verdient het om in haar kracht te staan en een veilig thuis. Het is de eerste keer dat ik mee ren aan de Dam tot damloop. Aan mijn motivatie ontbreekt het absoluut niet en ik heb er vol vertrouwen in deze met een grote lach vol kracht te rennen voor de vrouwen. IRunUtrecht en de Zevenheuvelennacht heb ik met veel plezier aan deelgenomen maar echt een wedstrijd verslijster ben ik niet.  Deze run ren ik voor de vrouwen en dat is waarom ik mij aangemeld heb voor Plan International. In het dagelijks leven ren ik echt voor plezier en onderhoud van mijn mind, body and soul, dit is iets dat ik al sinds mijn jeugd doe.  De laatste twee jaar is hardlopen routine en een essentieel onderdeel in mijn leven geworden. De kracht van hardlopen is magisch! Sinds dit jaar bouw ik aan mijn eigen coaching praktijk om vrouwen te begeleiden naar zelfstandig hardlopen. Zodat iedere vrouw zichzelf altijd in haar eigen kracht kan zetten. You are your own power, start running and feel it! Inmiddels train ik met een lach 4 tot 5 keer, tussen de 30 a 60 km per week.  Dat ik voor Plan mag rennen, vind ik fantastisch! Het brengt hardlopen voor mij naar een next level om op deze manier andere vrouwen te kunnen helpen. Ik kijk het meeste uit naar de power van alle runners bij elkaar te voelen. Tips voor trainen: luister naar je lichaam en benader je trainingen met vriendelijkheid!  Liefs Liza
Read more
Share